Yaşadığımız toplumda bir birey olmak zordur derler. Bir kadın olmak, daha da zor.
Bu düşünce üzerine toplanan yerli ekibimiz Ubik Studios son oyunlarıyla karşımızda. Leila, dile getirmek istedikleri hikayeyi en etkili şekilde bizlere sunmayı amaçlamakta.
Leila, ilgi çekmeye diğer oyunlardan farklı bir yol izleyerek Başlıyor. Etkileyici grafikler, heyecan dolu oynanış tabularını kırıyor. Point And Click dediğimiz oyun türünde sadece kısıtlı hareketler ve ilerleyiş ile etrafta keşif yaparak bulmacalar çözdüğümüz basit bir önizlenimi var. Güncel toplumda bunalmış ve yorulan Leyla, kızının hediye ettiği cihaz sayesinde kendi anıları arasında seyahat etme imkanı bulur. Bu anıları ona kenarda unuttuğu eğlenceli dakikalar olarak döner. Elbette keyifli hatıraların arasında bastırılmış ve unutulmaya yüz tutan travmalar da her zaman yer alır. Bu anılardan bir yere kadar kaçabilirsiniz, ama yüzleşene kadar asla ortadan kaldıramazsınız.

Oynanış
Kısaca bahsettiğimiz gibi, Leila türü gereği çok fazla oynanış sunan bir yapım değil. Ancak bu kesinlikle eğlenceli olmadığı anlamına da gelmiyor. Dolaştığınız anılar arasında Leyla’nın bilinçaltının durumuna göre farklı bulmacalarla karşılaşıyoruz. Bu bulmacalar eski ilişkisini anlamlandırmaya çalışan kitap sayfaları toplamaktan ibaret olabilir. Çeşitlendirilen ve oldukça keyifli şekilde renklendirilmiş bulmacaları sürekli oyunu dikkatle takip etmenizi başarıyla sağlıyor. Çözmekte zorlandığınız bulmacalarda kullanabileceğiniz sınırsız ipucuyla da problemli görünen durumlar içinden kurtulmanız hiç olmadığı kadar basit.

Görsellik ve Seslendirme
Leila gerçek anlamda görsel romanlardan çıkmış görselliğiyle etkileyici bir sunum sergiliyor oyuncuya. Sembolik bulmacalar ve dolaştığınız anı ormanında etrafa baktıkça bulduğunuz detaylar empati kurmanızda anlatmak istediği hikaye kadar etki gösteriyor. Bununla beraber Türkçe seslendirme sunan oyunumuz Özden Ayyıldız’ın etkileyici anlatımıyla hikaye daha da ilgi çekici hale geliyor. Leyla’nın yaşadığı kırılma noktalarının özenle dublajlanması sayesinde empati kurabileceğiniz alan yaratmakta oldukça başarılı.
Bu etkileyici sunumların yanında anlatımı kolaylaştırmak adına yapılan animasyonları son derece güzel. El emeği gösterilen bu animasyonlar huzur dolu ya da kaos ortamına sizi fırlatan bir işleyişe sahip olsa da, oyunun içeriğini renklendirmekte oldukça büyük rol oynuyor.

Eksikler ve Sorunlar
Point and Click türünün getirdiği eksiklik ile anlatmak istediği hikayeyi sunmakta tamamen başarılı olabiliyor diyemeyiz. Sadece bulmaca çözdüğümüz yapının yanında eklenebilecek potansiyel etkinlikler oyunu çeşitlendirdiği gibi anlatımda farklı bir dile daha değinebilirdi. Bulmacalardan bahsetmek de gerekirse çözmesi eğlenceli ama bazen de olması gerektiğinden zordu. Gözünüzün önünde olan parçayı çözememek gibi bir zorluk değil. Yapmanız gereken görevi yeterince açıklamayan bazı bölümler kafa karışıklığına neden oluyor. Bu bölümler çeşitli zorluklara sahip olsa da oyuncunun oyundan kolayca kopmasında çok büyük etken olarak rol almakta.

Özetle Leila
Özellikle güncel toplumumuz içinde büyük bir kitlenin farkında olması gereken konulara değiniyor. Kadınların insanların görmesi gerektiği kadar dikkat edilmediğini defalarca bastırarak anlatarak ana mesajının gayet iyi açıklamakta. Farkındalık yaratmak ya da empati kurmak için her türden kitleye önerilebilecek bir iş kesinlikle. Sıkıcı olmayan ve 2 saatlik bir sunuma sahip olmasıyla da kısa ama etkili bir deneyim. Çeşitli zorlukları olsa da sonunda çözülmesi onlarca dakikanızı alacak bulmacaları yok.
Leila 7 Nisan’da PC, PS4/PS5, Xbox One, Series X/S ve Nintendo Switch için yayında!
İncelenen Platform: PC
Daha fazla haber ve incelemelerimiz için sitemize ve sosyal medya hesaplarımıza göz atmayı unutmayın!
Leila
Anlatmak istediği büyük bir hikayeye sahip olsa da, kısa sunumu nedeniyle ana mesajını yeterince güçlü iletemiyor. Herkesin deneyimlemesi gereken eğlenceli oynanışı olmasına rağmen bazı zor bulmacalar oyuncuyu zor duruma düşürebilir.
Artıları
- Etkileyici görseller
- Başarılı seslendirme
- Eğlenceli bulmacalar
Eksileri
- Kısa hikayesinin içinde çok fazla konuyu ele almak istiyor
- İpucu özelliği her zaman açıklayıcı değil