Eğlenceli yönetim simülasyonu Two Point serisinin 3. yeni oyunu Two Point Museum ile birlikte bu seferde müzelere el atıyoruz! Serinin önceki oyunları Two Point Hospital ve Two Point Campus’ün üstüne koyarak ve keşif sistemiyle seriyi daha da derinleştirerek beklediğimden daha iyi çıktı. Two Point serisini seven oyuncular bu oyunla kendilerini uzun süre kaybedebilecek orası kesin.
Two Point Museum için başlangıçta sadece 5 bölge var. Büyük ihtimalle ileride gelecek DLC ve benzeri içerik güncellemeleriyle bu artacaktır. Ek olarak oyunda 5 ana tema yer alıyor; Tarih Öncesi, Akvaryum, Doğaüstü, Bilim ve Uzay. Bu temaların hepsini isterseniz tek bir müzede isterseniz ayrı ayrı müzelerde işleyebiliyorsunuz. Her bir temanın kendi keşif ağacı ve araştırmaları da var.

Yeni “Sergiler” müzenizin atan kalbi gibi diyebiliriz. Ziyaretçilerinizin müzenize gelme, öğrenme ve beğenmelerine etki eden en önemli şeyler. Dekorasyonları kullanarak her bir serginin mükemmel ve en yüksek Buzz’a sahip olmasını sağlayarak müzenizden ayrılan müşterilerinizin iyi bir puan bırakmasını sağlayabilirsiniz.
Peki bu sergilere koyacağımız kalıntıları veya diğer eserleri nereden bulacağız diye merak ediyorsanız “Keşif Gezileri” burada devreye giriyor! Bu keşif gezileri için bir ekip düzenleyip onları mevsime ve tehlikelere bağlı olarak yolluyorsunuz. Bazen yolladığınız ekip kaybolabiliyor, bazen yaralanabiliyor ve bazen de hiç bir şey olmadan dönebiliyorlar. Her keşif sonrası size bir nadirlik derecesinde eser getiriyorlar. Bazı eserleri gelir gelmez sergiye koyabilirken bazı eserlerin farklı parçalarını bulup birleştirmeniz gerekebiliyor. Tabii isterseniz yarım şekilde de sergileyebilirsiniz tamamen size kalmış. Oldukça yavaş başlayan oyun, keşif yaparak ve oyunda ilerleme kaydederek açtığınız yeni keşif bölgeleriyle birlikte iyice hızlanmaya ve daha da eğlenceli hale gelmeye başlıyor. Ekibiniz nadir bir eserle dönünce sizi heyecanlandırmayı başarıyor.
Bazen bu keşiflerden sizde zaten var olan eserler elde edebiliyorsunuz. Kopya eserleri satabilme gibi bir seçeneğiniz olsa da açıkçası karşılık olarak aldığınız paranın çok düşük olduğunu söylemem gerek. Onun yerine kopya eserleri araştırma bölümüne feda edip araştırma puanı yükselterek daha fazla dekorasyon açmak çok daha mantıklı bir seçenek. Zaten oyunda en çok vakit harcayacağınız kısım bu dekorasyonları kullanarak müzenizi özelleştirmek olacak.

Ziyaretçiler pardon “Müşteriler”
Para kazanmak başlangıçta zor olduğu için ziyaretçilere cepleri dolu mini banka müşteriler olarak bakıyorsunuz. Müzenizde size para kazandıracak her şeye yer vermeye çok özen göstermeniz gerek. Eğer göstermezseniz aylık geliriniz kesinlikle negatiflere düşebiliyor. Hatta bunu yaşadığım için sponsorluklar ve reklam almam gerekti. Evet gerçekten zor durumdaysanız reklam alarak müzenizde sergileyebiliyorsunuz. Diğer bir büyük gelir yoluysa bağışlar. Sergilerinize yakın yerlere bağış kutuları koymayı unutmayın. Gerçekten bazen sizi zarardan kurtarabiliyor.
Bu müşterileri memnun etmek için de oldukça çaba harcayacağınız anlamına geliyor. Çünkü ne kadar memnun olurlarsa ve müzenize ne kadar yüksek puanlama yaparlarsa o kadar da çok para harcamaya eğilimli oluyorlar. Kısacası sömürecekseniz memnun etmeyi de bileceksiniz.
Detaylarda Kaybolmak
SEGA, Two Point Museum ile birlikte gerçekten detayları inanılmaz artırmış. Ziyaretçilerin farklı türleri olması, her tür ziyaretçinin farklı şeylere ilgi duyması, belli ilgi alanlarına reklam kampanyaları düzenleyebilmeniz, personellerinizin keşifler yaparak yeni özellikler açmanıza olanak sağlaması. Açtığınız özelliklere göre spesifik keşiflere yollamanız ve bu keşiflerin rastgele bir seçenekli etkinlik çıkarması gerçekten harika detaylar hepsi.
Keşiflerde çıkan bu rastgele etkinlik sizin bazı kararlar almanızı sağlıyor. Aldığınız karara göre keşif süresi uzayabiliyor, keşfe yolladığınız ekip üyeleri kaybolabiliyor veya yaralanabiliyor, keşfe daha fazla para harcamak zorunda kalabiliyorsunuz vb. gibi çeşitli seçenekler ve sonuçlar bulunuyor. Oyunun keşif sistemini kesinlikle derinleştiren ve özelleştiren şeylerden birisi. Hatta başlangıçta gittiğiniz keşif bölgelerinin tehlikesi az olduğu için böyle seçenekler çıkmıyor ve aşırı monoton hissettiriyor. Keşif haritasında ilerledikçe bu rastgele etkinlik seçeneklerinin de çıkması ile birlikte sistem yerine oturuyor ve daha da eğlenceli hale geliyor.

Minik Negatifler
Oyun hakkında beni en rahatsız eden minik bir negatif yönü oyunun arayüzü oldu. Evet aşırı kötü değil ama iyi de değil. Ortalama bir arayüz ve açıkçası oynarken yer yer rahatsız ettiği oldu.
Müze teması işlerken hırsızları unutmak olmaz fakat oyunun hırsızları işlediği şekil çok monoton ve etkiniz düşük. Güvenlik görevliniz hırsızı “yakalıyor” fakat hırsız ve güvenliğinizin aynı hızda koşmasından birbirlerini haritanın sonuna kadar kovalıyorlar. Hırsız kaçıyor güvenliğiniz geri dönüyor ve bir bakmışsınız eseriniz gitmiş. Oyunun ilerleyen kısımlarında güvenlik kameraları vb. gibi daha gelişmiş sistemler açıp önlem alabiliyorsunuz fakat bu dediğim olay yinede tekrarlanıyor.
Özetle
Eğer Two Point Hospital ve Two Point Campus’u beğendiyseniz, Two Point Museum’u düşünmeden alıp oynayabilirsiniz. Two Point Studios’un müze konseptini bu oyunda tam anlamıyla başardığını söyleyebilirim. Tabii ki Two Point stilinde!
Serinin önceki oyunlarını oynamadıysanız veya temaları hoşunuza gitmediyse Two Point Museum kesinlikle bir şansı hak ediyor. Bence serinin en iyi oyunu olmayı başarıyor.
Oyunun incelendiği platform: PC
Daha fazla haber ve incelemelerimiz için sitemize ve sosyal medya hesaplarımıza göz atmayı unutmayın!
Two Point Museum
Önceki oyunlarının üstüne koyarak daha da güzel bir yönetim simülasyonuyla müze temasını harika işleyen bir oyun. Seriyi sevenlerin daha çok seveceği, seriye yeni girecek oyunların oldukça keyif alacağı bir oyun olmuş
Artıları
- Keşif Sistemleri
- Derinleştirilmiş Yönetim Sistemleri
- Oldukça Fazla Dekorasyon ve Özelleştirme Seçenekleri
- Gelişim Hissiyatı
Eksileri
- Arayüzü
- Hırsız ve Güvenlik İşlenişinin Yetersizliği